Echter in het Sinaï-Centrum ontwikkelt Yair, de supergevoelige mooie jongen, zijn instinct, talent en creativiteit verder en buit het uit om zich staande te houden en er nu ook van te genieten.
“Art Against Stigma”, is een boek dat uitgebracht werd in samenwerking met 50 werken van patienten/kunstenaars uit 20 landen, dat georganiseerd werd door de Luntbeckorganisatie voor medicijnen te Denemarken. Yaïr vertegenwoordigt met zijn werk Israel. Het stigma- is het taboe dat rust op een zeer creatieve doelgroep van kunstenaars/patienten. Het wordt gestimuleerd en in kennis gebracht met hun werk. De donkere kant van de kunstenaar en zijn werk, zijn lijdensweg en zijn licht, zijn kunst. “iedereen zoekt hoop ergens in, mijn hoop is tekenen” aldus Yair. Tegenwoordig woont Yair zelfstandig in Amsterdam en heeft een leuk appartement. Hij houdt zich voornamelijk bezig met werken in aquarel, inkt potlood en soms olieverf. Ik mocht een aquarel uitzoeken en meenemen naar huis. Ik kies een aquarel van een gedaante in een donker kleed. Waar een hart moest zijn zit een Viool. “Voor al mijn liedjes ben je mijn Viool” (uit het lied Jerusalem). Wie meer van Yair wil zien, verwijs ik naar www.beeldendgesproken.nl daar kunt u naar een video kijken, Yair’s werk bewonderen en genieten van zijn kunst.
Ik was speciaal naar Amsterdam gekomen om Yair te ontmoeten die ik 5 jaar niet gezien had. Ik neem tenslotte afscheid van Yair, met de belofte Amiran Djanashvili een keer mee te nemen, Yair is namelijk een fan van de werken van Amiran.