Yair Aa

Yair Aa (Be'er Jacob, Israël, 1963) heeft gestudeerd aan de fotoacademie Hans Götz te Haarlem en aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. In een grote wereldreis legde hij de basis voor zijn studie fotografie. Yair Aa woont en werkt in Amsterdam. Yair Aa heeft in het verleden veel gefotografeerd. Hij werkt nu voornamelijk in aquarel, inkt, potlood en soms in olieverf.

In het werk van Yair Aa wordt onze fantasie geprikkeld. Zijn aquarellen gaan over mensen, in zichzelf gekeerd, of juist in relatie tot elkaar. Hij laat ze optreden in een wonderlijke wereld op zijn kop; als tegenvoeters, acrobaten, muzikanten, mensdieren of diermensen. Het zijn losse observaties, meer niet. Als we willen kan zowel 'ons kind' als 'onze volwassene' zich hier thuis voelen.

Het werk van Yair Aa getuigt van een bijzondere persoonlijke geschiedenis, die zich niet gemakkelijk laat verwoorden maar wel uitnodigt tot de eigen verkenning. Yair Aa is de tovenaar die ons zijn geheel eigen wereld laat zien. Hij goochelt met perspectief en heeft een geheel eigen opvatting over zwaartekracht. Wat betreft vorm en onderwerpskeuze (en vooral de innerlijke noodzaak om zich met tekenen staande te houden) is er verwantschap met het werk van Paul Klee en Charlotte Salomon.